Pozitivem budiž dobrá energie v některých týmech, kterou táhnou dílčí jednotlivci i přes neduhy firmy jako celku. Full remote přístup je fajn, i když přes nekompetentnost většiny lidí a jejich neovládání základního SW je dost problematická. Pozitivem je, že firma je ochotna investovat dost peněz jak do hloupostí, tak do smysluplných projektů, takže je zde možnost se dostat k špičkovým nástrojům, firmám v oboru apod. Plus jako milovník bizáru jsem zde nasbíral spoustu historek, které jsou za hranicí lidského chápání.
Spolupracoval jsem s touto společností lehce přes dva roky, než jsem sám sebe vysvobodil. Kdybych vyslyšel místní recenze, mohl jsem si tuto zkušenost odpustit a zpětně bych ji již neopakoval.
Vše začalo již při náboru, který byl chaotický, pravidla se měnila za pochodu (i když již byla dohodnuta) s tím, že člověku už nezbývalo než na ně přistoupit, pokud nechtěl zůstat bez práce. To je taková DNA této firmy - my diktujeme, se s tím smiř. Partnerství tu moc neexistuje.
V zásadě je to tak, že člověk jde do firmy, kde se buď přizpůsobí, zašije, drží pusu a kasíruje korunky nebo chtě nechtě vyhoří, pokud má nějakou energii, vlastní názor či expertizu, chce svou práci dělat dobře a dříve nebo později raději uteče.
Spolupracoval jsem s několika odděleními průřezově přes různé struktury ve firmě, takže jsem si udělal obrázek, který je všude dost podobný - pár šikovných lidí táhne vagon nekompetentních, arogantních, chaotických, intrikujících lidí, kteří se všemi různými praktikami jen ne poctivou prací snaží zakrýt svojí neschopnost, což vzhledem k přezaměstnanosti v této firmě není zase takový oříšek. Problémy se přehazují jako horký brambor z člověka na člověka, aniž by došlo k jejich řešení. Management a nižší management z většiny rozhoduje špatně nebo vůbec. Vydává v čase různá protichůdná rozhodnutí, která se vzájemně negují a tím dochází k dalšímu šíření chaosu, neefektivity a demotivace. Pokud se někdo znelíbí, můžete dělat co chcete, ale neschopný manažer vás vláčí bahnem dokud vás nevykopne nebo neodejdete radši sami. Většina lidí radši vezme zpátečku a drží basu proti svému přesvědčení, protože práci potřebují. Toxičtější prostředí jsem zatím nezažil a doufám, že už nikdy nezažiji.
Spolupráce je ve výsledku spíše přehlídka bizáru. Člověk nedělá svou práci, protože neustále někomu vysvětluje základní pojmy z oboru, řeší technické problémy, špatné mezilidské vztahy. Cení se small talky v kuchyňkách, kamarádíčkování, přihazování kšeftů svým vlastním kámošům, šplhání do určitých míst, nekonečné schůzkování beze smyslu, výroba prezentací. Kolik zbude času na deep focus, strategii, rozumnou win-win spolupráci či focus na zákazníka si sami domyslíte.
- studentky bez závazků se školou vítány, zvládly pracovat na 1/2 a 3/4 úvazku, pro ně atraktivní přivýdělek
- individuální prémie z prodeje pro konzultanty. Díky vlastní šikovnosti a průbojnosti jste mohli mít výplatu jak manažer pobočky. Jenomže ukazatele prémií byly zveřejněné a v ryze ženském kolektivu převažovala závist, intriky, pomluvy.
- nikoho příliš nemotivovala práce, ze které prémie nebyli, jako např. výdej balíků, úklid, přebírání reklamací atd...
- 30% příplatky za víkendy, skvělé % na produkty, výprodejové akce
- chaos a nefunkčnost systémů na prodejnách, nepružný helpdesk, korekce a opravy byly zdlouhavé. Nejednotné postupy, předávání informací kde byla pochybnost o obsahu.
- šéf/ka nekompetentní a neférová/ý. Bohužel v teamu bylo velice nespravedlivé chování - neměřilo se stejným metrem. Vztahy a odměny zde fungovaly na základě bratříčkování, kamarádíčkování, patolízalství, takže nestrannost a spravedlnost zůstala jen prázdným pojmem.
- neférový přístup, výjimky, výhody jen některým
- zaměstnanci na vedoucích pozicích se často měnili, nesli velkou administrativní zátěž, absolvovali rozvleklá školení, přičemž finanční ohodnocení nebylo adekvátní stresu, dřině, opakovaným inventurám atd...
- po změnách posledního vyššího managementu přetrvával pocit celkové nespokojenosti, hromadně odcházeli zaměstnanci
- zcela nelogické a neférové platové ohodnocení konzultantů (prodejců)
- nastavení individuálních prémií z prodeje
- mzda skladníka výsměch, mnohokrát bral méně než schopní prodejci na půl úvazku
- i přes nouzi o kvalifikované a erudované zaměstnance, se zde praxe a zkušenosti nijak zvlášť neoceňují
- edukační, vzdělávací pracovnice/pracovník s částečnou jazykovou bariérou, což někdy školení činilo minimálně nesrozumitelné až zmatečné
- člověk s určitými závazky a požadavky se tu necítil ve svém postavení dobře
- inzerce a nábory nových zaměstnanců lákaly na přátelské a nadšené prostředí, věta WinningAsTeam byla v rozporu s individuálním nastavením finančního ohodnocení. Protichůdnost tvrzení, akcí či pravidel je v této firmě celkem běžný jev.
Netradiční benefity
Možnost získat za splnění prodejního cíle odměnu - kosmetické produkty různých značek. Nevýhodou bylo, že doručení výhry trvalo někdy i půl roku. Některé % akce a výprodeje na produkty byli za slušnou cenu.
Když jsem chtěla kreativnější úkoly, tak jsme se s manažerem snažili do mé agendy vměstnat něco, co bych mohla dělat. Práce rozhodně není rutinní, takže se tu nenudím - někdy je teda úkolů až moc a jsem overwhelmed. Každopádně, když se nastaví hranice mezi osobním a pracovním životem, tak je to v pohodě, jen je tu důležité být zásadový, aby člověk nevyhořel. :) Oceňuji různé varianty benefitů, pořád tu jsou nějaký little extras, fruit days, produkty, co dostáváme od Notina, akce, Notinem placené kurzy angličtiny - no je toho opravdu hodně a nejde to někdy ani stíhat. :D Díky Notinu jsem se toho opravdu hodně naučila ve spousta směrech.
V Notinu si musí člověk hodně zjišťovat sám, jak co funguje a jak se to dělá správně - takže proaktivita a selský rozum je základní rys, co tu musí kandidát mít. To tempo je opravdu hodně rychlé a není to práce jen na odsezení. Platové ohodnocení by pak taky mohlo být lepší, na druhou stranu to má člověk nadrobené v různých benefitech - já bych teda byla radši za to, to vidět na výplatní pásce, ale když jsem to někdy přepočítala, tak to bylo ve finále slušné.
Veľmi tu funguje "kamarádičkování", zaujímavé projekty dostávajú samozrejme kolegovia ktorí veľmi viditeľne "lezú do zadku" nadriadeným.
Sú uprednostnený aj pri odmenách. Ozvať sa s nesúhlasom je samozrejme tabu, a prinajhoršom dosť reálne aj s výpoveďou.
Funguje to skrz celú firmu.
Zajímavé prostředí
Neformálnost
Akce mimo práci
Rozpočet na vzdělávání
Micromanagement
Extrémní neefektivnost
Neprofesionalita a neochota v rámci firmy nespolupracovat
Vedení
Firemní "kultura"
Osobní život a rodina jsou přítěž
Nejsou zavedeny téměř žádné procesy a kultura
Negativní přístup - nikomu se nic nechce, nic nejde.
Práci v týmu mladých lidí
Mladý management a mladý kolektiv lidí.
Neformální pracovní atmosféru
Prostředí formálního korporátu u české firmy nenajdete. Všichni si tykají a atmosféra je velmi uvolněná. To může mít své výhody a nevýhody.
Náplň práce a kolegové . Táhli jsme za jeden provaz. Benefity.
Od změn ve vedení, bylo vše náročnější a to včetně komunikace. Mnoho pravidel a změn i v kolektivech. Je třeba znát dokonale angličtinu, netřeba zvládat jednání s podřízenými .