V Charitě je kladen důraz na férové, slušné a kolegiální jednání. Nadřízení respektují a podporují soukromý a rodinný život, PN nebo OČR není důvodem k neshodám či trestání zaměstnanců. Finanční odměňování se řídí jasnými pravidly. Jsem v oboru 25 let a Charita je nejlepším zaměstnavatelem, kterého jsem kdy měla!
Nejvíce si asi cením svých přímých nadřízených. Jednají s lidmi narovinu, férově a spravedlivě. Mám pocit, že se ke mě častěji chovají jako k příteli, než jako k podřízenému zaměstnanci. Zaměstnavatel je schopen mi ve všem vyhovět, dá se s ním vše řešit nebo probrat, odpoví mi na jakýkoliv dotaz nebo prosbu. Před nastoupením sem jsem si myslel, že zaměstnanec a zaměstnavatel nemohou mít vzájemně dobrý a přátelský vztah, a byl jsem vyveden z omylu. Cítím vzájemný respekt a ochotu vypomoct. Navíc se jedná o práci, která mě baví a naplňuje, což je také velký bonus.
Osobně mě nenapadá nic, s čím bych byl momentálně přímo nespokojen. Ale kdybych už vážně musel něco napsat, možná občas až příliš mnoho papíru k vyplňování, ale tuším, že to není přímo vina zaměstnavatele, ale spíše nutnost, které by se také rád vyhnul, kdyby mohl. Také bych uvítal lepší, novější a přehlednější systém, ve kterém zpracováváme informace a administrativu v elektronické podobě, je zastaralý a ne vždy plně uživatelsky příjemný.
Oceňuji férový přístup přímého nadřízeného, bohužel to se nedá říct o všech lidech ve vedení. Benefity krom stravenek nemáme žádné a i ty jsou v jednání, že se zruší. O motivaci pracovníka ze strany vedení se také nedá moc toho kladného napsat. Takže za většinu pozitivního odpovídá přímí nadřízený (vedoucí služby). A nejméně motivující je neustále se rozrůstající administrativa a s tím související nejasnosti "odborníků, kdy na školení DCHB nám řeknou jak vést např. služku klienta a jiný typ školení či odpovídající pracovník to vyvrátí s tím, že takto to nejde.
Dobrá atmosféra mezi nejbližšími kolegy v kanceláři/na patře. Ochota kolegů poradit, podělit se o své zkušenosti. Můj přímý nadřízený je empatický, umí povzbudit, pochválit, poděkovat, je dobrý koordinátor, má dobré organizační a komunikační schopnosti. Je upřímný a taktní zároveň, mohu mu důvěřovat a poradit se s ním nad pracovními úkoly. Díky kratšímu úvazku a možnosti občasné práce z domu mohu dobře zvládat i své soukromé povinnosti v rodině.
Organizační struktura naší jednotky je složitá a pracovní pozice některých kolegů jsou nepřehledné nebo velmi obsáhlé. Některé procesy váznou nebo na ně není čas, či se jim nedostává potřebné pozornosti, jsou řešeny nesystematicky, nebo nejsou řízeny vůbec - "žijí z podstaty" tak, jak je někdy někdo zavedl. Změny se uvádí do praxe pomalu - než prostoupí organizační strukturou. Některé pracovní pozice jsou personálně podhodnocené. Pracovníci pak zažívají časovou tíseň a stres, pracují přesčas, aby své povinnosti zvládly správně a v termínu. Často pak z organizace odchází v důsledku dlouhodobého přetížení.
Oceňuji že v církevní organizaci se nedělá rozdíl ve vyznání. Jsou upřednostněny "lidské" hodnoty. Tato práci mi velmi sedí a proto tady jsem tak dlouho. Práce mi pro společnost připadá velmi smysluplná.
Vadí mi, že není sjednocena některá práce. Metodické vedení z DCHB je velmi pomalé a nereaguje na nové podněty. Nereaguje pružně a nové technologie, které by nám v práci pomohly a ušetřily čas a energii. Některé "zlepšovací návrhy" nebere v potaz, které by pomohly všem. Dle mého mínění je potřeba do vedení zapojit i "mladé" a dát jim prostor pro nové nápady a vylepšení.