Nejvíce si cením kolegů, kteří jsou ochotní se vším pomoci a lze se na ně spolehnout. A to ne pouze jen v jednom týmu, ale prakticky ve všech ve kterých jsem pracoval na různých projektech.
Jedná se prakticky o dvě firmy v jednom. Divize Medical solutions, která pracuje pro jednoho zákazníka v USA a potom zbytek firmy s velmi rozdílnými způsoby vedení a práce na projektech. Špatné sdílení znalostí mezi divizemi, separace lidí mezi divizemi, zdlouhavé procesy a neschopnost dotahovat a prodávat vlastní produkty.
Líbí se mi business doména ve které pracuji (zdravotnictví), dává mi vyšší smysl. Není to nic běžného a právě vědění, že napomáham lidem po celém světě mi spokojenost posouvá výše.
Co se týče benefitů, tak oceňuji netradiční benefity - studentské volno (5 dnů například na přípravu státnic atp.), finanční pomoc při úrazu, tady jde firma dále než ostatní a je schopna dorovnávat rozdíly pěněz dlouhodobě (což se nám na pobočce u jednoho člověka stalo a firma dorovnávala mzdu na průměr skoro 1 rok), nákup licencí na vzdělávací platformy jako udemy, příspěvek při narození dítěte, bezúročná půjčka a v Ostravě máme super relax zónu (cca 150m2) kulečník, fotbálek, šípky, playstation...
Kultura - firemní kultura je jedinečná, samozřejmě záleží na lokalitě. V Ostravě je hodně kamarádská, nekorporátní, pohodová atmosféra.
Pohybuji se na zdravotnických produktech, takže plusem, jak jsem zmínil je, že pomáháme lidem. Na druhou stranu, z logiky věci, pracujeme nad produkty, které musí být stabilní a jsou na trhu již nějakou dobu. Takže se určitě nejedná o poslední výkřiky techniky - i když se snažíme dělat refactoring a zavádět moderní trendy (naposledy například moderenizace informačního systému pro našeho zákazníka a užití angularu, kubernates, kafky, docker, microservices atp.). Nevlastníme dané produkty, takže mnohdy nemáme pod kontrolou budoucnost těchto produktů a nemáme kritické pozice v projektech. Co se týče samotného vedení firmy, tak zde mám výhrady. Plusy jsou, že mnohdy je prosazování nových věcí jednoduché a rychlé. U jiných věcí narážíme na nepochopení případně na nepřekonatelný názor vedení.
Rozhodně péče o zaměstnance. Když to porovnám s předchozí firmou, tak je to nebetyčný rozdíl. Je možné se účastnit nejrůznějších pracovních i mimopracovních aktivit organizovaných nejen oddělením HR.
Dále je to kolektiv spolupracovníků. Pracuje zde řada zkušených lidí, s nimiž je možné konzultovat/diskutovat nejrůznější problémy (i neodborné samozřejmě). Je zde zřejmá vstřícnost a ochota pomoci, pokud to jen aspoň trochu jde. Poslední dobou je znát i větší otevřenost, kdy je možné přicházet s nejrůznějšími inovativními nápady, které však nejsou jen obvykle vyslechnuty a následně zapomenuty.
Stížnosti některých kolegů ;-) Někomu nevyhovuje home office jak je zavedený, jiný zas frflá nad benefity a další nad výší platového ohodnocení. Za sebe mohu říci, že nic uvedeného pro mě není důvodem k nespokojenosti. Naopak, kolikrát mi to už přijde jako zmlsanost. Nikdo tu nikoho přece nedrží a každý může jít za svým štěstím někam jinam. Navíc je možné důvody k nespokojenosti konzultovat a snažit se je s nadřízenými řešit. Většina nadřízených se samozřejmě snaží v rámci svých možností pomoci.
Oceňuji pracovní kolektiv. Jsou tady ochotní a spolehliví lidé, kteří svou práci odvádějí na výbornou. Není problém se kolegů na cokoliv zeptat. Sám mám pak o to větší chuť pomáhat ostatním s jejich problémy.
Líbí se mi příspěvek na penzijní připojištění a kdo žije sportem, tak určitě ocení takovou multisportku, ale největší peckou je snaha zaměstnavatele o zpříjemnění prostředí, což se podařilo zřízením odpočinkové místnosti pro zaměstnance.
Vylepšil bych trochu ergonomii pracoviště, hlavně židlí. Má to obrovský dopad na zdraví. Za mě nejlépe i polohovací stoly, u kterých se dá stát i sedět, a u židlí opěrky krční páteře a hlavy.
Večer deskových her
Ukliďme Česko