Vcelku velice to byl velice solidní zaměstnavatel. Umožnil mě trvalé zvyšování kvalifikace, odborný i pracovní růst. Bohužel práce ministerstva byla vždy poznamenána významně tím, jaký ministr tento úřad řídil. Pracoval jsem na ministerstvu vnitra ČR více než 20 let, zažil tak 10 ministrů. Nejhorší situace vždy byla. když byl ministrem někdo z ODS (ministři z ODS zde byli několikrát).
Umožnil bych přijímat i nové zaměstnance, KTEŘÍ JSOU BEZ PRAXE, neboť se domnívám, že v současném období je mnoho buď vystudovaných a schopných absolventů, nebo jiných osob, kteří by rádi na MV pracovali, ale nemají požadovanou a potřebnou praxi, nebo jsou zkrátka dlouhou dobu bez zaměstnání. - protože volná jsou pracovní místa, kde není potřeba žádnou kvalifikaci, popř. nanejvýš SŠ, ale pro osoby se vzděláním VŠ s úzkou specializací pracovní místa volná bohužel nejsou. Potom bych zřídil zvláštní statut - aby se mohli hlásit o zaměstnání uchazeči o práci na domluvenou zkušební dobu, cca na 1 měsíc, na BEZPLATNOU PRACOVNÍ STÁŽ, ABY UKÁZALI, CO V NICH všechno JE, A V PŘÍPADĚ, ŽE BY SE OSVĚDČILI, BYLI BY POTOM PŘEDNOSTNĚ PŘIJATI DO TRVALÉHO ZAMĚSTNÁNÍ. Jako to udělal svého času pan F., když šel bezplatně pracovat do Kanceláře presidenta republiky, zapracoval se, a pak byl přijat a úspěšně zde sloužil mnoho let, až do toho nějakého svého maléru, pro který musel být propuštěn. Protože mám dlouhodobě nezaměstnaného syna se vzděláním Bc. na VŠE a titulem DiS. (vyšší odborná škola informačních služeb) a s absolvováním irského Technologického institutu, z peněz EU a přitom s tímto vzděláním nesehnal doposud žádné zaměstnání ve státní správě , ani kdekoliv jinde. Tak kdyby existovala například ve státní správě a na MV možnost, tak by jí určitě využil. Současná výběrová řízení jsou podle mého názoru dost složitá a komplikovaná, na 1 volné místo se přihlásí několik desítek uchazečů a přijat může být vždy jenom 1, popř. pouze 2. Po absolvování několika desítek neúspěšných přijímacích výběrových řízení je uchazeč svým způsobem zklamán a odrazuje ho to z další aktivity úspěšně se uplatnit. Zř
Zřídil bych databanku uchazečů o zaměstnání na MV. Ona už sice existuje, ale je v nějakém pasivním stavu a podle mého názoru se zřejmě moc nevyužívá. Vždy se vypíše nové výběrové řízení, zatímco prvním krokem by měla být prohlídka databanky uchazečů o zaměstnání na MV, a teprve,až potom, že by v ní nebyl zapsán vhodný uchazeč, který by mohl být přijat, a odpovídal by alespoň vzděláním, a byl by předpoklad, že se může zapracovat, tak teprve potom vypsat výběrové řízení pro širokou veřejnost.
Různé možnosti uplatnění, možnost studia při zaměstnání, možnost relativně dobrého kariérního postupu.
Nejde jen o PČR Praha IV. ale spíš koncepci PČR obecně. A to zrušení nutnosti mít pro vyšší funkční zařazení vyšší nebo vysokoškolské vzdělání. Teoretické vzdělání se touto změnou fakticky postavilo nad zkušenosti a praktické schopnosti policistů.