Toxické prostředí
Vysoká fluktuace i v exe týmu
Sledovače zařízení v počítači
Zmatené a neupřímné vedení
Response from employer:
Ahoj, díky za feedback, dovolíme si odpovědět, přestože se zpožděním.
Vilgain je dost intenzivní prostředí, kde se celý tým snaží být v tom, co dělá, opravdu co nejlepší. Je tu hodně „driven“ kultura s velkým důrazem na výsledky. Zároveň ale nejde o toxické prostředí a je fér říct, že tenhle styl práce nemusí sedět každému. I proto se při hiringu snažíme být co nejvíc transparentní, aby každý věděl, do čeho jde.
Co se týče fluktuace, dlouhodobě se držíme pod tržním standardem.
K aplikaci na sledování zařízení ve firemním počítači, tu jsme testovali primárně u full-remote týmů, abychom zjistili, jestli může pomoct manažerům s koordinací práce, když lidé nejsou fyzicky v kanceláři. Když je někdo úplně remote, je zkrátka složitější mít přehled o tom, jak práce probíhá. Podobné nástroje jsou jinak poměrně běžné i v jiných firmách. Šlo ale o testovací období a dál hledáme nejlepší způsob, jak remote spolupráci nastavit. Jedna z cest, kterou dnes ještě někde používáme, je spíš důraz na setkávání týmu osobně a v některých remote týmech zapnutý time-tracking.
Všichni v týmu se snaží odvádět nejlepší práci, jakou v danou chvíli dokáží. Platí to pro každého z nás, všichni děláme chyby a snažíme se z nich poučit. Hodně stavíme na otevřeném a rychlém feedbacku. Pokud je něco v rozporu s kulturou nebo nefunguje, snažíme se, aby se to řeklo hned. Upřímnost i přesnost jsou pro nás důležité hodnoty.
Ve výsledku totiž kvalita manažerů i celého týmu vždycky stojí hlavně na tom, jak otevřená a rychlá je komunikace mezi lidmi. Často se stává, že problém zůstane problémem jen proto, že ho nikdo nepojmenuje nahlas a pak se zbytečně opakuje, i když by už dávno mohl být vyřešený.
Dynamické prostředí
Práce s AI
Vlastní vývoj interních aplikací
Možnost práce s nejnovějšími technologiemi
Naprosto bezkonkurenční produkt
Mrhání talentů
Velká fluktulace
Nezkušené vedení firmy
Způsob vyvíjení tlaku ve firmě
Response from employer:
Ahoj a děkujeme za zpětnou vazbu, dovolíme si odpovědět, ač se zpožděním.
Vilgain je hodně intenzivní prostředí, kde se celý tým snaží být v tom, co dělá, opravdu co nejlepší. Tempo je u nás vysoké a firma roste velmi rychle, takže se některé věci vyvíjejí za pochodu, ať už jde o procesy, strukturu nebo způsob fungování týmů. S tím je spojený i větší tlak na výsledky. Zároveň ale nejde o toxické prostředí a je dobré říct, že takový styl práce nemusí sedět každému. I proto se při hiringu snažíme být co nejvíc transparentní, aby každý věděl, do čeho jde.
Co se týče vedení nebo práce s talenty, je to oblast, na které dlouhodobě pracujeme. Firma vyrostla během pár let rychle a některé manažerské role vznikaly a vznikají postupně s růstem týmů. Právě proto dnes hodně investujeme do rozvoje leadershipu, nastavování jasnějších procesů a do toho, aby lidé měli větší prostor převzít odpovědnost a využít svůj potenciál.
Celkově se snažíme stavět kulturu na otevřenosti a rychlé komunikaci. Feedback, pozitivní i kritický, je pro nás důležitý, protože jen díky němu můžeme věci zlepšovat. Všichni v týmu se snaží odvádět nejlepší práci, jakou v danou chvíli dokážou. Platí to pro každého z nás, děláme chyby, učíme se z nich a snažíme se posouvat dál.
Kolegové v týmu
Rozumný bonusový program
Sbírání nových zkušeností a profesní zdokonalování
Občas váznoucí komunikace ze strany vedení
Přesně nestanoveny zodpovědnosti na různých pozicích
Absence některých základních procesů
Response from employer:
Díky za feedback, rádi bychom na zprávu reagovali, i když s menším časovým odstupem.
Máme radost, že zmiňuješ kolegy v týmu, možnost sbírat nové zkušenosti nebo bonusový program. Právě tým a možnost profesního růstu jsou pro nás důležité věci, na kterých se snažíme dlouhodobě stavět. Snažíme se vytvářet prostředí, kde se lidé mohou hodně naučit, převzít zodpovědnost za své oblasti a posouvat se dál.
Rozumíme ale i zmínce o komunikaci ze strany vedení, nejasně nastavených zodpovědnostech nebo chybějících procesech. Vilgain je rychle rostoucí firma a některé týmy i role vznikaly postupně s tím, jak firma rostla. V takovém prostředí se stává, že procesy nebo rozdělení odpovědností nejsou od začátku ideálně nastavené a postupně je zpřesňujeme. Je to oblast, na které průběžně pracujeme, ať už jde o jasnější strukturu rolí, lepší komunikaci mezi týmy nebo nastavování základních procesů.
Mzdové ohodnocení v určitých odděleních
Kredity na nákup v eshopu
Flexibilní pracovní doba
Home office - v mém případě 2-3x týdně
Vysoká fluktuace
Sledovače v PC
Minimální sebereflexe a zkušenost vedení
Neustálé změny, obrovský růst, ale zároveň absence některých základních procesů
Zaměstnanci jsou často číslo, tlak na výkon je obrovský
Stresující prostředí
Mikromanagement od většiny MNG
Pokud jste po škole, hledáte silnou značku, co má dobrý produkt a renomé, chcete se někde upíchnout, dobrý. Firma je tvořena převážně z mladých lidí a až později pochopíte proč - nikdo seniornější toto prostředí nemá zapotřebí.
I tak jsem ale firmě vděčná - za skvělé produkty, které jsem díky nim objevila, za pár věcí, co jsem se v průběhu spolupráce naučila, a především za zkušenost. Jen díky Vilgain vím, jak by firma vypadat neměla a do čeho bych znovu nešla.
Find out how your ideas match what employees of this company say.
Just 3 minutes
Plat
Zmatené vedení
Vysoká fluktuace zaměstnanců
Příšerná komunikace
Response from employer:
Ahoj, díky za zpětnou vazbu!
Mrzí nás, že sis z působení ve Vilgainu odnesl/a právě takovou zkušenost. Jsme rychle rostoucí firma a je fér říct, že s tím je spojené i tempo, změny a vysoké nároky na lidi i řízení. Ne vždycky se nám daří všechno odkomunikovat tak dobře a s takovým předstihem, jak bychom chtěli. Právě v obdobích větších změn pak může vedení nebo směřování působit nejasněji, než je ideální.
Co se týče komunikace, víme, že je to oblast, která má v rychle rostoucím prostředí velký dopad na každodenní fungování týmů. O to víc se snažíme věci pojmenovávat otevřeně, dávat si průběžně zpětnou vazbu a komunikaci mezi týmy i manažery postupně zlepšovat. Když to nefunguje dobře, dopadá to rychle na důvěru i na kvalitu spolupráce, a to si uvědomujeme.
K fluktuaci jen doplníme, že dlouhodobě se držíme pod tržním standardem. Zároveň ale nechceme předstírat, že intenzivní a výkonové prostředí sedí každému. I proto se při hiringu snažíme být co nejvíc transparentní v tom, jaká je naše kultura, tempo i očekávání.
Plat je pro nás důležitá součást celkového nastavení role, ale sám o sobě samozřejmě nestačí. Dlouhodobě dává smysl jen tehdy, když je postavený na funkční spolupráci, srozumitelném vedení a kvalitní komunikaci. I na tom proto dál pracujeme.
- dobre benefity
- flexibilni pracovni doba a HO
- super kolegove
- vedeni je uplne mimo, nevi co chteji, mrhaji talentem a casem
- o nekterych velkych rozhodnuti rozhoduji lidi co tomu asi vubec nerozumi
- toxicke chovani ze strany vedeni
- hodne kolegu uz to proste "vzdalo"
Response from employer:
Zdravíme a děkujeme za feedback.
Rozumíme kritice směrem k vedení nebo rozhodování ve firmě. Vilgain je rychle rostoucí firma a některé věci se vyvíjejí za pochodu, ať už jde o strukturu týmů, rozdělení odpovědností nebo způsob, jakým se některá rozhodnutí dělají. To někdy může zvenku působit chaoticky nebo nejasně a je důležité si transparentně říct, že takové prostředí nemusí sedět každému. Zároveň dlouhodobě pracujeme na tom, aby byla komunikace jasnější, role lépe definované a rozhodování co nejvíce transparentní.
Co se týče zmínky o toxickém chování, takové věci rozhodně nejsou něco, co bychom chtěli nebo podporovali. Pokud se někdo v týmu necítí dobře, snažíme se tyto situace řešit otevřeně a hledat okamžité řešení. Hodně stavíme na přímém feedbacku a otevřené komunikaci, protože jen díky tomu je možné podobné věci opravdu zlepšovat.
Skvělý tým - přátelský, nápomocný a spolupracující
Home Office a flexibilní pracovní doba
Benefity - Angličtina, Multisport, Kredity na nákup Vilgain věcí...
Mohla by být lepší komunikace směrem od managementu níže.
Když jsem nastupoval, onboarding trochu drhl, ale už se to lepší.
Response from employer:
Ahoj, díky za tvůj komentář, dovolíme si odpovědět, přestože se zpožděním.
Jsme rádi za zmínku o týmu, flexibilitě i benefitech. Právě silní lidé, spolupráce napříč týmy a prostředí, kde se dá fungovat samostatně a zároveň se o sebe opřít, jsou pro nás důležitou součástí toho, jak Vilgain stavíme.
Co se týče komunikace směrem od managementu níže, bereme to jako fér připomínku. Ve firmě, která roste rychle a kde se věci často mění za pochodu, je kvalitní a srozumitelná komunikace naprosto zásadní. Ne vždy se nám to podaří ideálně a víme, že právě tady je velký prostor ke zlepšení. O to víc se snažíme, aby byly priority, změny i očekávání čitelnější a lépe předávané napříč týmy.
Díky i za zmínku k onboardingu. Je pravda, že v minulosti nebyl v některých případech tak dotažený, jak bychom chtěli, ale je to oblast, na které jsme udělali kus práce a dál ji upravujeme podle zpětné vazby od lidí v celém Vilgainu. Právě první týdny mají velký vliv na to, jak rychle se člověk zorientuje a jak kvalitně se pak může zapojit.
Podobné komentáře jsou pro nás užitečné hlavně v tom, že neukazují jen to, co funguje, ale i to, kde máme být konkrétnější, rychlejší a důslednější. Díky za to.
Nová firma plná mladých lidí. Stále se pracuje na progresu výrobků.
Nezkušené a zmatené vedení firmy, nadržování některým zaměstnancům, neprofesionální přístup vedení firmy
Response from employer:
Ahoj a díky za tvůj feednack. Dovolíme si odpovědět, přestože se zpožděním.
Rychlý vývoj a neustálé zlepšování přinášejí i vyšší nároky na řízení, komunikaci a schopnost držet směr.
Jako rychle rostoucí firma jsme v minulosti některé věci nastavovali za pochodu a ne vždy bylo všechno tak zralé, konzistentní a profesionální, jak by mělo být. Právě v obdobích intenzivního růstu se nejvíc ukáže kvalita manažerů, způsob rozhodování i to, jak férově a s respektem se přistupuje k lidem. A víme, že pokud v tom jsou rezervy, dopadá to velmi rychle na atmosféru i důvěru v týmu.
Komentář k nadržování některým zaměstnancům nebereme na lehkou váhu. Dlouhodobě nechceme stavět prostředí na egu, protežování nebo nejasných pravidlech, ale na výkonu a otevřeném přístupu. Pokud někde vznikne opačný dojem nebo reálná zkušenost, je to pro nás signál, že něco nefungovalo tak, jak má a je dobré to komunikovat na přímo.
Minimum benefitů
Vysoká fluktuace zaměstnanců
Podprůměrná mzda a žádné odměny nebo prémie
Chaotické a nerozhodné vedení
Response from employer:
Ahoj, díky za zpětnou vazbu, dovolíme si odpovědět, přestože se zpožděním.
Jsme rádi za zmínku o flexibilitě, možnosti home office i kolezích
Co se týče benefitů, tady je fér uvést, že benefity u nás rozhodně nejsou jen minimální a zároveň nevznikaly náhodně. Dlouhodobě jsme vycházeli i z toho, co od zaměstnavatele chtějí sami lidé v týmu a co jim reálně zlepšuje každodenní fungování. Proto u nás mají lidé výrazné slevy na produkty, flexibilitu v organizaci práce, možnost home office, multisport kartu, stravenky, dog friendly office, příspěvek na penzijní připojištění, 25 dní dovolené, neomezený přísun produktů a suplementů v kuchyňce, jazykové kurzy, sportovní akce a také podporu psychického zdraví formou finanční podpory terapie. Součástí odměňování navíc nejsou jen fixní mzdy, ale u řady rolí i kvartální bonusy navázané na výkon. Neříkáme tím, že každému musí vyhovovat přesně tahle skladba benefitů a nastavení odměn, ale není přesné tvrdit, že by u nás benefity byly minimální nebo že by zde nebyl žádný bonusový prvek.
K poznámce o mzdě, odměnách. Jsme rychle rostoucí firma s vysokým tempem na sebe přirozeně váže i vyšší tlak, změny a období, kdy ne všechno funguje ideálně. Víme, že pokud vedení nepůsobí dostatečně rozhodně a srozumitelně, velmi rychle se to promítne do atmosféry v týmu i do toho, jak lidé vnímají stabilitu firmy. Stejně tak vnímání férovosti odměňování není jen o čísle na pásce, ale i o tom, jestli člověk rozumí očekáváním, výkonu a návaznosti na výsledky.
Ke fluktuaci jen doplníme, že dlouhodobě se držíme pod tržním standardem. Zároveň ale nebudeme předstírat, že intenzivní a výkonové prostředí sedí každému. I proto se snažíme být při hiringu co nejtransparentnější v tom, jaké je naše tempo, nároky i styl fungování.
Lokalita pracoviště, stravenky, mírně zvýhodněná cena na nákup produktů, pravidelné vyplácení mzdy.
Neustálá kritika a poukazování na maličkosti, které jsou vedením vnímány jako fatální pochybení. Velmi špatná komunikace s nadřízeným a absolutní nezájem cokoli se zaměstnanci řešit. S tím souvisí také to, že vedení musí mít vždy poslední slovo nehledě na to, co z toho pro zaměstnance plyne. Chaotické a neustále se měnící pracovní postupy. Vysoká míra fluktuace zaměstnanců, nezáleží na tom, jak dlouho zde pracujete a co umíte, můžete být ze dne na den nahrazeni. Velmi špatné finanční ohodnocení, dostatečné pokud bydlíte zadarmo u rodičů nebo se spolubydlícími. Pracovní doba je nastavena na dvě směny s tím, že odpolední končí 19:30 a je velice těžké spojit osobní a pracovní život. Časté a pravidelné přesčasy a pracovní víkendy jsou samozřejmostí.
Response from employer:
Ahoj, díky za feedback, dovolíme si odpovědět, přestože s velkým zpožděním.
tento komentář vznikal v roce 2021, tedy v době, kdy byla firma výrazně menší a řada věcí tehdy fungovala jinak než dnes. Od té doby jsme jako firma ušli velký kus cesty a v mnoha oblastech se naše fungování, procesy i způsob řízení výrazně posunuly.
Zároveň nechceme zpochybňovat, že taková zkušenost tehdy mohla být reálná. V rychle rostoucím prostředí se obzvlášť v dřívějších fázích firmy některé věci nastavují za pochodu a ne vždy jsou od začátku dostatečně stabilní, srozumitelné nebo dobře odkomunikované. Právě to se může velmi rychle propsat do toho, jak lidé vnímají vedení, pracovní podmínky nebo každodenní fungování týmu.
Od té doby jsme ale udělali řadu změn v tom, jak přistupujeme k vedení lidí, komunikaci, organizaci práce i celkovému nastavení fungování týmů. Stejně tak se posunulo i benefitní a mzdové nastavení, struktura firmy a způsob, jakým přemýšlíme o pracovním prostředí a udržitelnosti výkonu.
I dnes jsme intenzivní a výkonově orientované prostředí a víme, že to nemusí sedět každému. Zároveň ale platí, že hodnotit dnešní fungování firmy čistě optikou komentáře starého několik let by nebylo přesné. I díky podobné zpětné vazbě jsme spoustu věcí přehodnotili a posunuli dál.
Děkujeme ještě jednou za komentář a přejeme ať se daří!