Univerzita Karlova

Měla jsem tu čest na svém pracovišti spolupracovat se dvěma kolegyněmi na které bylo možné se 100% spolehnout. Bohužel stejně jako já již jedna z nich toto zaměstnání po mnohaleté praxi opustila vzhledem k všeobecně zhoršujícím se pracovním podmínkám.
Napsáno:únor 2025

určitá volnost v pracovní době, mezinárodní prostředí, možnost cestovat
chaotická organizace náročných amidnistrativních agend, nedostatečná podpora výzkumníků v oblasti finančního a projektového řízení, vedoucí funkce pouze pro dlouhodobé zaměstnance, typicky bez solidní vědecké kariéry, neochota měnit status quo, obecně velmi rigidní instituce
Z oddělení:Výzkum, vývoj
Napsáno:únor 2025

Vedli mě na úrovni brigádníka - studenta, který nesmí, ač má s problematikou větší zkušenosti než oni, do ničeho mluvit. Když jsem se o to pokusil, nepochopili, neznali, chtěli dokázat, že jsem neschopný. Nebylo se ke komu odvolat, protože vedoucí byla kamarádkou a dlouholetou spolupracovnicí nadřízené vedoucí a tak dále. Výše by člověk nenašel už vůbec pochopení, protože šlo o naškrobené akademické prostředí a činnost, kterou jsem vykonával, byla jen jakýsi přívažek. Důležitá byla čísla, počty a pokud měl člověk jiný kvalifikovanější názor, odkádrovali mě a už se to se mnou vezlo. Ještě bych snad uvedl, že řešení nějakého úkolu, pokud jste obyčejný zaměstnanec, je nepřekonatelný problém hlavně co se týče spolupráce mezi odděleními. Z obyčejné věci, která by se někde jednoduše vyřešila, vysvětlila, je problém, který se téměř nedá vyřešit. Každý si hlídá teplé křesílko, svůj píseček ... Karlova Univerzita je však velký moloch - jinak je to na Rektorátu, jinak je to na fakultách a záleží na kterých. Opakuji, že se vstřícností MFF jsem byl 15 let spokojen!
Víceméně jsem to vyjádřil už na předcházející stránce a tady bych se jen opakoval. Ještě bych snad uvedl, že řešení nějakého úkolu, pokud jste obyčejný zaměstnanec, je nepřekonatelný problém hlavně co se týče spolupráce mezi odděleními. Z obyčejné věci, která by se někde jednoduše vyřešila, vysvětlila, je problém, který se téměř nedá vyřešit. Každý si hlídá teplé křesílko, svůj píseček ... Karlova Univerzita je však velký moloch - jinak je to na Rektorátu, jinak je to na fakultách a záleží na kterých. Opakuji, že se vstřícností MFF jsem byl 15 let spokojen!

Možnost práce při studiu
Protože mohou pracovat v jedné organizaci, tj. odběhnout si kdykoli ze školy na pracoviště, případně pracovat z domova.
Napsáno:leden 2022

Téměř žádná motivace ze strany zaměstnavatele, nedostatek benefitů-pece i zamestnance
Napsáno:prosinec 2021

jistota práce
mzda, málo benefitů, nezájem vrchního vedení o zaměstnance
Napsáno:říjen 2021

Obří rigidní instituce, mnoho nadbytečných byrokratických procesů bez jakékoli přidané hodnoty, lidé na zodpovědných funkcích se často starají více o vlastní kariéru a PR, než aby řešili reálné problémy a prokázali kompetenci ke svěřeným úřadům, nefunguje interní komunikace, což vede k nadbytečné práci, frustraci a častým konfliktům, jakékoli změny jsou jen obtížně proveditelné, většinou s argumentací "to prostě nejde!"

Řád a pravidla
protože na mnoha administrativních pozicích je vše víceméně dané dopředu, člověk nemá možnost věci měnit nebo ovlivňovat, jen dodržovat předepsané postupy a pokyny

Práci vhodnou pro rodiče s dětmi
možnosti zkrácených úvazků, v případě nižších pozic se dá práce zvládnout nejen bez přesčasů, ale i v kratší době
Napsáno:červen 2021

Můj rok působení v Centru informačních technologií (CIT) na Přírodovědecké fakultě byl velké zklamání, ale alespoň mám představu jak funguje státem financovaná instituce. Věřím, že někteří lidé zde díky nevytíženosti své pozice vydrží dlouhé roky a mohou být relativně spokojeni. Jiní naopak na svých pozicích dělají práci 2 až 3 lidí, často aniž by to kdokoli ocenil a to nejen finančně.
Kvůli nefunkční komunikaci zde neví levá ruka co dělá práva. Mezi odděleními a součástmi univerzity je situace ještě horší, výjimkou nejsou naschvály a dětinské spory. Snaha zlepšit technicky zaostalý stav je bez podpory vedoucích, kteří o IT neví absolutně nic, velmi náročné, kolegové vám místo podpory zpravidla ještě hodí další klacek pod nohy. Chybí jasná vize či snaha posunout služby a procesy k lepšímu. Ve velké míře zde platí nulová odpovědnost, chybí odvaha rozhodnout, zpravidla je tak zachováván jen status quo. Pracovní podmínky, prostředí i benefity jsou v nejlepším případě průměrné až podprůměrné.
Napsáno:duben 2021

Nyní je zde nová paní vedoucí. Ta předchozí mi vytýkala, že se neustále dál vzdělávám. Ze prý to tady nepotřebuji. Tak dala návrh na mé nadbytečné propuštění s tím, že já už si něco najdu, když jsem tak vzdělaná...
Ano, vadí. Přístup vedení menzy, je zcela neprofesionální. Vlastně přijmou každého, byť v oboru vůbec nikdy nepracoval. Ale toto už začíná u samotného vedení koleji a menz v Praze.
Z oddělení:Kvalita, kontrola kvality
Napsáno:leden 2020

Na MFF UK jsou skvělé a poměrně neformální vztahy na vlastním oddělení děkanátu, ale spolupráce s některými jinými oddělení děkanátu silně pokulhává - tato oddělení jsou navíc zvýhodňována finančně i počtem pracovníků vzhledem k objemu agendy ( ve stylu za neschopnost další pracovník na oddělení), kterou také s chutí přesouvají jiným oddělením - proto hodnotím celkově nefér prostředí, neb s tím vedení nic nedělá.
Nevýhodou je i více vedoucích na některých pozicích - někteří vedoucí jsou skvělí, i vzhledem k své poměrně vysoké pozici dokážou fungovat a pracovat férově, chovat se neformálně, což zlepšuje celkově vztahy a ovzduší na pracovišti. S jinými vedoucími se velmi špatně komunikuje, neinformují o změnách, vlastní praktické záležitosti, úkoly a agendu vyřizují s chybami či se zpožděním, musí se upomínat, nefungují profesionálně na své pozici( například na pozici koordinátora) . Finanční ohodnocení neodpovídá množství agendy, mzda se nezvyšuje se ani při deklarovaném zvyšování mezd nepedagogickým pracovníků v rozpočtu ČR. Nevhodně rozdělená agenda některých oddělení.
Napsáno:listopad 2019

rozvržení času, jako vyučující jsem si organizoval čas. Inteligentní kolegové.
starší vybavení učeben, nízké ohodnocení

Zaujala / nezaujala vás firma Univerzita Karlova?