Centrála ČNB v Praze
Potkáváme se s vámi
Práce v mezinárodním prostředí+9

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

Centrální bankovnictví

Česká národní banka (ČNB) je klíčovou nezávislou institucí, která dohlíží na cenovou a finanční stabilitu České republiky. Zajišťujeme bezpečné fungování finančního systému, vydáváme bankovky a mince, řídíme peněžní oběh a dohlížíme na subjekty finančního trhu. Kromě základních funkcí se také zaměřujeme na vzdělávání veřejnosti v oblasti finanční gramotnosti. Uplatnění u nás najdou ekonomové, právníci, IT specialisté, ale také kuchaři, policisté či technici.

Poznejte naši firmu zblízka

Objevte, jaká je u nás firemní kultura a pracovní atmosféra. Zjistěte, zda je to prostředí, které vám bude vyhovovat.

V posledních letech dochází k tomu, že platy zaměstnanců rostou výrazně pomalejším tempem než je běžné na trhu. Řada zaměstnanců tak stále nedostáhla na reálný příjem z doby před Covidem. Odměny dokonce klesají. Odůvodňováno je to tím, že máme jít příkladem a tlumit mzdová očekávání. Pak ale vidíme, že vrcholné vedení si rozdává odměny v rekordní výši a nechová se v mnoha ohledech příkladně. To je vskutku demotivační.
Osobně vnímám jako velmi pozitivní rozvoj oblasti skloubení práce a soukromého života (např. podpora home-office).
Napsáno:prosinec 2025

+Různá školení +Benefity, jídelna v budově
-mzdový nárůst je s ohledem na inflace v posledních letech velmi nízký

Široké spektrum oborů

Široké spektrum oborů

Těšíme se na nové tváře

Těšíme se na nové tváře

Rozmanitá práce

Rozmanitá práce

Stavíme na našich hodnotách+9

V IT je ještě lidsky v pořádku.
Tlak na více a více neproduktivních papírů
Napsáno:prosinec 2025

skvělí kolegové a také benefity
Napsáno:prosinec 2025

Jak by mi to sedlo ve společnosti ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA?
Možnost se rozvíjet, časová flexibilita, skvělé stravovací, volnočasové a zdravotní benefity.
Z oddělení:Výzkum, vývoj
Napsáno:prosinec 2025

Relativní stabilitu zaměstnání. Možnost pracovat s některými opravdu chytrými kolegy a odborníky.
S tím, že vedení (myšleno bankovní rada, ale i ředitelé sekcí) hlásá hodnoty, se kterými se nelze neztotožnit, ale samo se jimi neřídí, respektive vystupuje v jejich rozporu. Nemožný je také kariérní růst.
Napsáno:prosinec 2025

Pracují zde odborníci. Je zde prostor pro vzdělávání.
Manažerské dovednosti vedoucích pracovníků.
Napsáno:prosinec 2025

Vyhovující náplň práce. Kolegy. Benefity.
Klimatické podmínky na pracovišti.
Napsáno:prosinec 2025

Pokud bych mohl vyzdvihnout alespoň jednu zásadní věc, která je v ČNB lepší než u všech předchozích zaměstnavatelů, pak je to skutečnost, že ať už se na kohokoli v bance z pracovních důvodů obrátím s prosbou o spolupráci, vždy mám tu čest s naprostými špičkami ve svém oboru, přičemž tito jsou navíc zcela otevření jakékoli spolupráci.
Napsáno:prosinec 2025

+ Velmi dobrý benefitní systém, zejména příspěvek na DPS/DIP, výborné stravování a sick days, školení + vstřícný přístup ze strany bezprostředně nadřízených a s některými kolegy z jiných útvarů + flexibilní pracovní doba a občasný HO + práce v ČNB nabízí z profesního hlediska rozmanité možnosti uplatnění (variabilita agend spadajících pod ČNB)
- v návaznosti na změnu vedení postupné reálné zhoršování platových podmínek, zvyšování benefitních bodů na úkor valorizace mzdy a odměn - netransparentní způsob odměňování závislé ne na pracovním výkonu, ale na osobních sympatiích vrcholného vedení ve vztahu k zaměstnanci, resp. jeho nadřízených. Přestože vrcholné vedení nemá, resp. prakticky ani nemůže mít ponětí o pracovní výkonu řadového zaměstnance, z jeho rozhodnutí tak dochází k nerovnoměrným rozdělování fin. prostředků pro jednotlivé organizační útvary a tedy i pro zaměstnance, kteří jsou součástí těch "méně šťastných" útvarů. Pokud tak vedení nemá o Vaši činnosti povědomí a nejste součástí té "správné" sekce, neprojeví se to na výši Vaší odměny, bez ohledu na Vaši pracovní výkonnost. -celková atmosféra v ČNB se poslední dobou zhoršuje, a to i s ohledem na neustále proklamované firemní hodnoty ČNB, které jsou v rozporu s realitou.
Z oddělení:Právo
Napsáno:prosinec 2025
Zaujala / nezaujala vás firma ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA?