ZN. VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ: 2026/038
Česká národní banka vyhlašuje výběrové řízení k obsazení pracovní pozice
Hledáme kolegu či kolegyni do expertního týmu zaměřeného na dohled nad IT, informační bezpečností, provozní odolností a využíváním moderních technologií (včetně AI) u nebankovních subjektů finančního trhu.
Uplatní se u nás jak zkušení IT auditoři, tak specialisté na kybernetickou bezpečnost, datoví analytici či experti na AI nástroje a IT regulaci. Konkrétní zaměření vaší role nastavíme podle vaší dosavadní expertizy a preferencí.
Náplň práce zahrnuje zejména:
• Vyhodnocování kybernetické bezpečnosti, řízení IT rizik a provozní odolnosti u dohlížených institucí (včetně přesahů do nařízení typu DORA).
• Provádění dohledové činnosti prostřednictvím kontrol na místě i na dálku, realizace individuálních i tematických šetření.
• Posuzování technologických a bezpečnostních podmínek při udělování licencí subjektům finančního trhu.
• Analýza rozsáhlých strukturovaných i nestrukturovaných dat a optimalizace systémů pro jejich sběr a reporting.
• Spolutvorba a rozvoj interních analytických nástrojů, včetně vývoje a nasazování AI řešení pro zefektivnění dohledových procesů.
• Aplikace nových regulačních rámců do praxe (např. posuzování využití AI systémů v kontextu AI Act).
• Formulace odborných stanovisek a připomínkování nové národní i evropské legislativy.
Co vám práce přinese:
• Smysluplný dopad: Práce, která reálně formuje technologickou a bezpečnostní odolnost finančního trhu.
• Expertní rozvoj: Možnost úzké profilace, přístup k unikátním datovým sadám a moderním analytickým (GenAI) nástrojům.
• Systémovou stabilitu: Práce ve vysoce stabilním prostředí po boku špičkových expertů napříč oblastmi IT, práva a datové vědy.
Nabízíme:
• Zajímavou a perspektivní práci v ústředí ČNB v Praze s možností dalšího odborného růstu a vzdělávání.
• Zaměstnanecké benefity: cafeterie, 5 týdnů dovolené, sick days, firemní stravování, nadstandardní zdravotně preventivní program, příspěvek na penzijní nebo životní pojištění nebo DIP, sportovní centrum a další.
• Pružnou pracovní dobu.
• Příležitostně možnost práce z domova.
• Pracovní prostředí klasické kanceláře.
• Nástup od 1. 9. 2026.
Kvalifikační požadavky:
• Prokazatelná praxe v alespoň jedné z následujících domén:
- IT audit nebo IT governance
- IT / Byznys analýza
- Řízení rizik IT
- Informační nebo kybernetická bezpečnost,
- Datová analytika a datová věda,
- Implementace řešení umělé inteligence
• Vysokoškolské vzdělání technického, přírodovědného, matematického nebo ekonomického zaměření.
• Schopnost precizně analyzovat problémy a samostatně formulovat jasné a logické závěry.
• Anglický jazyk na úrovni min. B2 (nezbytné pro písemnou komunikaci a analýzu mezinárodních předpisů).
Další předpoklady pro výkon profese:
• Silné analytické, syntetické a systémové myšlení.
• Výborný písemný projev a schopnost transparentní argumentace.
• Trestní bezúhonnost.
• Výhodou (nikoliv nutností) jsou relevantní oborové certifikace:
- Audit a rizika: CISA, CRISC
- Bezpečnost: CISM, CSX-P, ISO 27001
- Řízení IT: ITIL, COBIT, CGEIT
- Oblast vývoje a architektury AI řešení
Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete nám svůj strukturovaný životopis s motivačním dopisem nejpozději do 18. 6. 2026 prostřednictvím registračního formuláře (tlačítko „Registrovat“).
ČNB zpracovává osobní údaje, bližší informace naleznete v Informaci o zpracování osobních údajů(https://www.cnb.cz/cs/obecne/ochrana_osobnich_udaju.html).
Vzdělávací kurzy, školení, Stravenky/příspěvek na stravování, Dovolená 5 týdnů, Zdravotní volno/sickdays, Možnost občasné práce z domova, Příspěvek na penzijní/životní připojištění, Nadstandardní lékařská péče, Kafetérie