20. dubna

IT & Data Specialist (part-time) - Czechitas z.ú.

IT & Data Specialist (part-time)

Jsme Czechitas. Už více než 12 let pomáháme ženám získat digitální a IT dovednosti, aby mohly měnit svou práci, život i celé Česko k lepšímu. Za tu dobu kolem nás vyrostla řada nástrojů, systémů, integrací a datových řešení, která nám pomáhala růst. Dnes ale víme, že je čas udělat důležitý krok dál.

Jsme ve fázi výrazné změny. Chceme naši IT a datovou infrastrukturu zásadně zjednodušit, odlehčit a nastavit tak, aby byla funkční, srozumitelná a dlouhodobě udržitelná. A právě proto hledáme IT & Data Specialistu nebo Specialistku, který/á se co nejdříve zapojí a pomůže nám tuto změnu projít.

Tato role je ideální pro někoho, koho baví kombinace technického provozu, dat, architektury a zjednodušování. Pro člověka, který se umí rychle zorientovat v existujícím prostředí, nenechá se odradit tím, že není všechno perfektně popsané, a místo složitých řešení hledá ta jednoduchá, funkční a udržitelná.

Nejde o roli, kde dostaneš přesný manuál. Hledáme někoho, kdo převezme ownership, vytvoří si vlastní přehled o tom, jak věci fungují, a pomůže nám rozhodnout, co zachovat, co zjednodušit a co už pustit.

Jak si tuto roli můžeš představit?

Pomoz nám zjednodušit technologie a data v Czechitas tak, aby dlouhodobě dobře sloužily celé organizaci.

UDRŽET IT A DATA V CHODU
Součástí role bude péče o stávající technologické a datové prostředí tak, aby organizace mohla spolehlivě fungovat. Budeš se starat o provoz interních systémů, integrací mezi nástroji, automatizací i technické části infrastruktury. Zároveň budeš pomáhat řešit situace, kdy se něco rozbije, přestane fungovat nebo začne dávat nesmyslné výstupy.

ZORIENTOVAT SE V TOM, CO DNES MÁME
Naše infrastruktura vznikala postupně a dnes stojí na kombinaci interního systému pro správu kurzů a eventů, výukových platforem, datového skladu, reportingu, automatizací a dalších provozních nástrojů. Hledáme člověka, který se v tom umí zorientovat, udělat si v tom pořádek a vytvořit si vlastní mapu toho, jak spolu jednotlivé části souvisí.

BÝT SOUČÁSTÍ KLÍČOVÝCH ROZHODNUTÍ
Období Q2 2026 je pro nás v tomto směru zásadní. Budeme se rozhodovat, které části dnešního řešení dávají smysl zachovat, které zjednodušit a které úplně vypnout. Tahle role bude přímo u toho. Čím dřív se zapojíš, tím větší vliv budeš mít na to, jak bude technologicky fungovat Czechitas do budoucna.

NAVRHOVAT A IMPLEMENTOVAT ZMĚNU
Nechceme jen analyzovat. Hledáme někoho, kdo dokáže změny i dotahovat do praxe. To znamená navrhovat jednodušší a udržitelnější řešení, implementovat úpravy, vypínat to, co už nedává smysl, a případně pomáhat zavádět nové nástroje tam, kde to bude dávat hodnotu.

PROPOJOVAT TECHNOLOGIE S POTŘEBAMI ORGANIZACE
Role bude spadat přímo pod COO a bude úzce spolupracovat s managementem i jednotlivými týmy napříč Czechitas. Nehledáme čistě technického člověka odtrženého od reality organizace. Potřebujeme někoho, kdo umí přemýšlet o technologiích a datech v kontextu reálných potřeb kurzů, marketingu, operations i rozhodování celé organizace.

DATOVÁ ČÁST JAKO DŮLEŽITÁ SOUČÁST ROLE
Součástí tvé práce bude i udržovat v chodu datové toky a stávající reporting, řešit situace, kdy se přeruší tok dat nebo report nefunguje, a vytvářet nové datové výstupy podle potřeb týmů. Ať už půjde o segmentaci pro marketing a produkt, podklady pro rozhodování nebo exporty pro reporting donorům, data u nás musí být použitelná, srozumitelná a spolehlivá.

ZJEDNODUŠOVAT A HLEDAT CHYTŘEJŠÍ CESTY
Velkou částí role bude hledání toho, jak věci dělat jednodušeji. Jak zmenšit zbytečnou komplexitu. Jak lépe nastavit architekturu. Jak využít automatizace a AI tam, kde to opravdu pomůže. Nehledáme člověka, který bude budovat robustní složitý ekosystém. Hledáme někoho, kdo pomůže vytvořit funkční, přehledný a udržitelný setup.

Co se ti bude v této roli hodit?

• Zkušenost s daty a prací v SQL, ideálně i s využitím Pythonu.
  • Zkušenost se systémovou nebo datovou architekturou.
  • Zkušenost s integracemi mezi různými systémy a nástroji.
  • Schopnost rychle se zorientovat v existujícím řešení, které není dokonale zdokumentované ani ideálně strukturované.
  • Samostatnost, schopnost převzít ownership a dotahovat věci bez detailního vedení.
  • Zkušenost s BI nástroji, například Power BI.
  • Zkušenost s nástroji typu Keboola nebo podobnými datovými platformami.
  • Zkušenost s automatizacemi, například Make, Zapier nebo podobnými nástroji.
  • Výhodou bude zkušenost z menší organizace, startupu nebo nezisku, kde člověk často potřebuje přemýšlet prakticky, v souvislostech a s ohledem na kapacity.
  • Výhodou bude i pokročilá orientace v AI nástrojích a schopnost rozpoznat, kde dávají reálný smysl.

Koho hledáme?

• Někoho, kdo má vystudovaný IT obor a alespoň 2 roky praxe.
  • Někoho, kdo si umí vytvořit zadání a nečeká, až ho dostane přesně sepsané.
  • Někoho, kdo zvládne kombinaci provozu a změny — tedy udržet věci funkční, a zároveň je umět přestavět tak, aby dávaly větší smysl.
  • Někoho, kdo nehledá nejsložitější možné řešení, ale to nejjednodušší, které funguje dobře.
  • Člověka, který zvládne fungovat v přechodném období, pomůže ho stabilizovat a bude partnerem pro organizaci v technologických i datových tématech.
  • Kolegyni/ kolegu, který/á má rád odpovědnost, přemýšlí v širším kontextu a umí fungovat v týmu, kde si lidé věří a zároveň od sebe hodně očekávají.

Na co se u nás můžeš těšit?

• Na roli, která bude mít skutečný dopad na to, jak Czechitas fungují dnes i do budoucna.
  • Na možnost být u důležitých rozhodnutí a přímo ovlivnit podobu naší IT a datové infrastruktury.
  • Na spolupráci napříč organizací i s managementem.
  • Na prostředí, kde dává smysl přicházet s nápady, zpochybňovat zbytečnou komplexitu a hledat lepší cesty.
  • Na práci, která kombinuje technický přesah, datové uvažování i praktický dopad na fungování celé organizace.
  • A také na velký prostor pro samostatnost, důvěru a smysluplnou změnu.

Důležité informace na závěr

• Nejprve se potkáš online s Míšou za tým People & Culture.
  • V rámci druhého setkání se spojíme také se COO, pod kterou napřímo role spadá a popovídáme si o vypracované Case Study - online nebo osobně.
  • Nástup preferujeme co nejdříve, HPP - poloviční úvazek, Praha (office free režim)/ Brno

Jak si zkrátit čekání?

• Můžeš se podívat na naše stránky.
  • Poslechnout si náš podcast.
  • Přečíst si náš blog.

Mobilní telefon, Možnost si napracovat hodiny, Vzdělávací kurzy, školení, Práce převážně z domova, Individuální rozvržení pracovní doby, Rozjezd zcela nového projektu, Stravenky/příspěvek na stravování, Zdravotní volno/sickdays, Možnost občasné práce z domova, Flexibilní začátek/konec pracovní doby, Notebook, Dog-friendly office

Práce na plný úvazek, Práce na zkrácený úvazek
Vysokoškolské / univerzitní
Čeština (Výborná), Angličtina (Pokročilá)