25. srpna

Metodik statistiky - ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

DATUM: V Praze, 25. 8. 2025
KONTAKTNÍ OSOBA: Kamila Davidová
ZN. VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ: 2025/069

Česká národní banka vyhlašuje výběrové řízení k obsazení pracovní pozice

Metodik statistiky

Do tříčlenného týmu hledáme nového kolegu, který se bude podílet na tvorbě a rozvoji rozvahových statistik nebankovních finančních institucí. Nabízíme odborně zajímavou práci s mezinárodním přesahem v prostředí centrální banky. Pozice je vhodná i pro absolventy.

Náplň práce zahrnuje zejména:

• metodické zpracování a tvorba výkazů pro oblast rozvahové statistiky nebankovních finančních institucí (pojišťovny, penzijní fondy, investiční fondy, zprostředkovatelé, financování aktiv) v souladu s mezinárodními standardy a předpisy ECB,
• pravidelný sběr, zpracování a kontrola kvality dat; komunikace s vykazujícími subjekty,
• kompilace rozvahových statistik a příprava výstupů pro interní i externí uživatele,
• zajištění reportingu vůči národním i mezinárodním institucím (ECB, MMF, BIS),
• práce se statistickými informačními systémy ČNB a účast na jejich rozvoji,
• spolupráce s profesními organizacemi a ECB na vývoji statistických metodik,
• tvorba odborných stanovisek a připomínek k pracovním dokumentům a legislativě.

Nabízíme:

• zajímavou a perspektivní práci přímo v centru Prahy, v prostředí ČNB s celospolečenským významem,
• prostor pro odborný růst a rozvoj – podpora vzdělávání,
zaměstnanecké benefity: cafeterie, 5 týdnů dovolené, 5 sick days, stravenková karta, firemní stravování, nadstandardní zdravotně preventivní program, příspěvek na produkty spoření na stáří či životní pojištění, příspěvek na benefity na zdraví,
• pružnou pracovní dobu s možností sjednání nepravidelného home office,
• pracovní poměr na dobu určitou jako zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou,
• nástup možný od 1. 11. 2025.

Kvalifikační požadavky:

• vysokoškolské vzdělání ekonomického nebo matematického směru,
• dobrou orientaci ve fungování finančního sektoru,
• znalost anglického jazyka na úrovni B2 (SERR).

Další předpoklady pro výkon profese:

• samostatnost i schopnost týmové spolupráce,
• analytické a systémové myšlení, vztah k práci s daty,
• výborné komunikační schopnosti (ústní i písemné),
• dobrou znalost MS Office (zejména Excel) a Access,
• flexibilitu, proaktivní přístup a ochotu učit se.

Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete nám svůj strukturovaný životopis s motivačním dopisem nejpozději do 22.9.2025 prostřednictvím registračního formuláře (tlačítko „Odpovědět“).

ČNB zpracovává osobní údaje, bližší informace naleznete v Informaci o zpracování osobních údajů (https://www.cnb.cz/cs/obecne/ochrana_osobnich_udaju.html).

Bonusy/prémie, Dovolená 5 týdnů, Zdravotní volno/sickdays, Možnost občasné práce z domova, Zvýhodněné půjčky zaměstnancům, Nadstandardní lékařská péče

Na dobu určitou
Vysokoškolské / univerzitní