DATUM: 2. 10. 2026
ZN. VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ: 2026/069
Česká národní banka vyhlašuje výběrové řízení k obsazení pracovní pozice
Ředitel/ka sekce peněžní a platebního styku
Česká národní banka hledá zkušeného/ou manažera/ku pro vedení sekce zajišťující klíčové činnosti spojené s peněžním oběhem a platebním stykem v České republice. Jde o širokou oblast propojující hotovostní i bezhotovostní platební styk, regulaci, provoz klíčových systémů ČNB, klientské služby a regionální činnosti.
Náplň práce zahrnuje zejména:
- komplexní vedení sekce peněžní a platebního styku a odpovědnost za její strategické i operativní směřování,
- vedení a rozvoj manažerského týmu a koordinaci odborně i provozně různorodých oblastí sekce,
- odpovědnost za oblast peněžního oběhu, výrobu, distribuci a ochranu českých bankovek a mincí,
- strategické řízení a rozvoj bezhotovostního platebního styku a souvisejících systémů a služeb ČNB, včetně CERTIS, ABO, ABO-K a okamžitých plateb,
- odpovědnost za regulatorní a koncepční činnost v oblasti platebního styku a za rozvoj moderních platebních služeb,
- odpovědnost za klientské a provozní činnosti sekce a koordinaci regionálních pracovišť,
- spolupráci s bankovní radou, dalšími útvary ČNB a externími partnery a zastupování ČNB v tuzemských i zahraničních institucích, výborech a pracovních skupinách v oblastech působnosti sekce.
Nabízíme:
- jednu z klíčových manažerských pozic v České národní bance,
- možnost ovlivňovat další rozvoj peněžního oběhu a platebního styku v České republice,
- práci na tématech zásadních pro bezpečné a efektivní fungování finančního systému,
- spolupráci s předními odborníky ČNB a tuzemskými i zahraničními institucemi,
- zaměstnanecké výhody odpovídající zařazení na vedoucí místo,
- preferovaný nástup 1. 1. 2027.
Kvalifikační požadavky:
- vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu,
- minimálně 10 let odborné praxe v oblasti bankovnictví, finančního trhu, platebního styku, peněžního oběhu, regulace nebo v jiné relevantní oblasti, z toho alespoň 5 let ve vedoucí nebo manažerské pozici,
- zkušenost s řízením komplexních odborných a provozních agend,
- velmi dobrá orientace ve fungování finančního trhu, bankovního sektoru a platebního styku,
- zkušenost s řízením nebo rozvojem významných procesů, systémů či služeb v bankovním nebo jiném regulovaném prostředí,
- schopnost reprezentovat organizaci při jednáních s tuzemskými i zahraničními institucemi,
- znalost angličtiny minimálně na úrovni B2 dle SERR,
- lustrační osvědčení podle zákona č. 451/1991 Sb. (nevztahuje se na občany narozené po 1. 12. 1971).
Další předpoklady pro výkon profese:
- strategické a koncepční myšlení,
- vysoká míra osobní integrity,
- rozhodnost, schopnost stanovovat priority a řídit změny,
- velmi dobré organizační, komunikační a vyjednávací dovednosti,
- schopnost propojovat odbornou, provozní a technologickou stránku řízených oblastí,
- efektivní práce pod tlakem a zvládání mimořádných situací,
- reprezentativní vystupování a schopnost efektivně spolupracovat napříč organizací.
Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete nám svůj strukturovaný životopis s motivačním dopisem nejpozději do 16. 10. 2026 prostřednictvím registračního formuláře (tlačítko „Registrovat“).
ČNB zpracovává osobní údaje, bližší informace naleznete v Informaci o zpracování osobních údajů (https://www.cnb.cz/cs/obecne/ochrana_osobnich_udaju.html).