27 April

Analytik/makroekonom – 0,5 úvazku - ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

ZN. VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ: 2026/027

Česká národní banka vyhlašuje výběrové řízení k obsazení pracovní pozice

Analytik/makroekonom – 0,5 úvazku

Hledáme kolegu/kolegyni pro posílení týmu zaměřeného na tvorbu makroekonomických modelů a přípravu predikcí a analýz s jejich využitím. Nabízíme příležitost podílet se na přípravě prognóz a podkladů pro rozhodování bankovní rady a možnost poznat, jak měnověpolitické rozhodování probíhá v praxi. Zkušenosti nás řadí mezi špičku centrálních bank v této oblasti.

Náplň práce zahrnuje:

• rozvoj semistrukturálních a ekonometrických modelů pro účely makroekonomických predikcí,
  • přípravu makroekonomických scénářů, predikcí a analýz s využitím těchto modelů v týmu expertů,
  • interpretaci makroekonomického vývoje české ekonomiky,
  • tvorbu a prezentace analytických materiálů určených pro potřeby a rozhodování bankovní rady ČNB,
  • účast na přípravě výzkumných projektů a publikací ČNB,
  • přípravu podkladů a zastupování ČNB na jednáních v pracovních skupinách v mezinárodních institucích.

Nabízíme:

• zajímavou a perspektivní práci v Praze v přátelském a motivovaném týmu, který se rád dělí o zkušenosti a znalosti,
  • zaměstnanecké benefity: cafeterie, 5 týdnů dovolené, sick days, firemní stravování, nadstandardní zdravotně preventivní program, příspěvek na penzijní nebo životní pojištění nebo DIP, sportovní centrum a další,
  • možnost odborného růstu včetně účasti na konferencích a odborného vzdělávání v rámci vzdělávacího systému centrálních bank a mezinárodních institucí,
  • možnost částečné práce z domova.

Předpoklady pro výkon profese:

• vysokoškolské magisterské vzdělání ekonomického nebo matematického směru,
  • dobrá znalost makroekonomické teorie a matematicko-statistických metod,
  • proaktivní přístup a kreativita, schopnost pracovat v týmu,
  • analytické schopnosti, přehled o ekonomickém vývoji v ČR i zahraničí,
  • pokročilá znalost angličtiny (minimálně úroveň B2 dle SERR),
  • trestní bezúhonnost.

Výhodou:

• doktorské vzdělání v oboru,
  • předchozí prognostická práce nebo analytická činnost,
  • zkušenost s využitím numerického softwaru Matlab (příp. Octave, Mathematica), nebo R (příp. EViews, Gretl)
  • zkušenost se semistrukturálními a ekonometrickými modely a nástroji pro práci těmito modely (např. Iris, Dynare),
  • schopnost automatizovat rutinní úlohy (s využitím Python, R, VBA, …).

Pokud Vás naše nabídka oslovila, zašlete nám svůj strukturovaný životopis s motivačním dopisem nejpozději do 31. 5. 2026 prostřednictvím registračního formuláře (tlačítko „Odpovědět“).

ČNB zpracovává osobní údaje, bližší informace naleznete v Informaci o zpracování osobních údajů (https://www.cnb.cz/cs/obecne/ochrana_osobnich_udaju.html).

Educational courses, training, Meal tickets / catering allowance, Holidays 5 weeks, Sick days, Occasional work from home, Contributions to the pension / life insurance, Above-standard medical care, Cafeteria

Part-time work
University