20 April

Průvodce*kyně na střední ScioŠkole, kde si studující tvoří vlastní cestu vzděláváním - Scio

53 000 – 60 000 CZK/monthEmployer of the year 2026

Do střední ScioŠkoly v Holešovicích hledáme nové průvodce a průvodkyně.

Škola se rozrůstá a s tím i náš tým! Hledáme lidi, kteří chtějí být součástí školy, kde studující přebírají odpovědnost za své vzdělávání, kde je vysoká míra svobody a autonomie, kde se věci neustále vyvíjejí.

Co u nás funguje jinak?

• nemáme klasické předměty ani ročníky
  • studující si od 1. dne skládají vlastní rozvrh
  • 10 hodin týdně věnujeme práci v ateliérech = skupinových projektech
  • studující se podílí na chodu školy (řeší maily, úklid, koncepci)
  • máme Shromáždění, které rozhoduje o chodu školy, kde má každý stejný hlas
  • 1 dopoledne v týdnu je věnováno samostudiu, konzultacím a mentoringu

Koho hledáme?

Hledáme průvodce*kyně pro 3 oblasti práce, které se u nás přirozeně propojují:

• ateliéry – projektová výuka, vedení dlouhodobých skupinových projektů studujících
  • kurzy – stavěné na rozvoj ScioCílů, případně cílená příprava na maturitní zkoušku z českého jazyka, matematiky a angličtiny
  • mentoring – individuální i skupinová mentorská podpora studujících

Část týmu u nás působí napříč více oblastmi a kombinuje je v plné šíři. Část týmu se soustředí na jednu oblast, ve které jde více do hloubky.

Spolupráce na chodu školy, aktivní podíl na jejím fungování a rozvoj koncepce jsou součástí každé role u nás ve škole.

Bude Vám u nás dobře, pokud:

• jste samostatný*á a umíte si zorganizovat práci
  • umíte komunikovat se studenstvem i s týmem otevřeně a s respektem
  • vyhovuje Vám prostředí, které se vyvíjí a není plně strukturované
  • umíte si nastavovat hranice a pracovat s vlastní kapacitou
  • umíte pracovat se zpětnou vazbou
  • máte chuť přemýšlet o vzdělávání a aktivně ho posouvat
  • berete AI jako přirozenou součást světa, práce, vzdělávání

Možná pro Vás nebudeme ideální volbou, pokud:

• potřebujete pevně daný systém a detailnější strukturu
  • hledáte práci, kde si „odučíte své hodiny“ a tím končíte
  • preferujete převážně frontální výuku
  • očekáváte přesné zadání krok za krokem

Bez čeho to nepůjde?

• vzdělání: vysokoškolské vzdělání (pedagogické zaměření není nutností)
  • zkušenost: praxe a zkušenosti v práci s mladými lidmi (pedagogika, lektorování, skaut, vedení kroužků, mentoring, apod).
  • soulad s principy a hodnotami ScioŠkol a s koncepcí ScioCílů jakožto cílů vzdělávání

Co Vám nabízíme?

• vysokou míru autonomie v práci
  • možnost dalšího vzdělávání v pracovní době + finanční podporu
  • inspirativní prostředí bývalé holešovické sodovkárny
  • možnost podílet se na tvorbě školy a jejím směřování
  • otevřené a respektující prostředí s minimem hierarchie
  • systém supervizí
  • svobodnou firemní kulturu
  • práci u zaměstnavatele s oceněním Atmoskop Zaměstnavatel roku 2026
  • nástup od srpna 2026
  • první rok smlouva na dobu určitou, v případě vzájemné spokojenosti po roce prodloužení na dobu neurčitou

Co nyní potřebujeme od Vás?

• CV / životopis
  • 3 minutové motivační video, ve kterém budou zodpovězeny následující otázky:
  1. Kdo jste? Co Vás baví? Jak trávíte svůj volný čas?
  2. Proč se hlásíte právě na naši školu?
  3. Jakým tématům se ve škole budete chtít věnovat?
  4. Kdybyste měli vybrat 1, jaký z 8 vzdělávacích cílů školy (ScioCílů) byste se studenstvem ve svých hodinách rozvíjeli? Z jakého důvodu?
  5. Čím přispějete k chodu školy? Co uděláte pro školu Vy?

Přijímáme materiály zaslané do 20. května 2026. Neúplné žádosti bez dalšího vyřazujeme.

Jaký je další výhled?

• 22. května odpovíme postupujícím i nepostupujícím do 1. kola výběrového řízení
  • 1. kolo se bude konat 25. května v průběhu celého dne - proběhne Assessment centrum + setkání se studentstvem
  • 2. kolo předpokládáme 28. května v ranních nebo odpoledních hodinách (dle domluvy) - rozhovor s vedením školy

V průběhu výběrového řízení poprosíme o vypracování dotazníku pracovních předpokladů, o jehož vyplnění budete explicitně požádáni.

Na Vaše materiály nebudeme odpovídat průběžně, vyhodnotíme je až 22. května, kdy se nám sejdou všechny.

Děkujeme za čas, který výběrovým řízením trávíte.

Moc se těšíme na zaslané podklady a případná následující setkání.

Educational courses, training, More than 5 weeks of vacation, Individual schedules of working hours, Meal tickets / catering allowance, Launch of a completely new project, Bonuses, Individual budget for personal growth, Flexible start/end of working hours, Notebook, Self-organization of the job, Discount on company products / services, Dog-friendly office

Salary:
53 000 – 60 000 CZK/month
Full-time work, Part-time work
University
Czech (Proficient), English (Pre-intermediate)